Over ons

Doen waar wij in geloven

Wij kennen elkaar al sinds onze studie, hebben samengewerkt in Amsterdam en hebben altijd contact gehouden. Sinds dag één klikte het goed en op werkgebied hebben wij altijd een hele prettige samenwerking ervaren, elkaar een spiegel voorgehouden en elkaar weten aan te vullen. Heel toevallig zijn wij beiden op een moment in ons leven aangekomen dat wij onze persoonlijke en werkervaring willen samenvoegen in een eigen uniek aanbod. 

Minder stress, bewustwording & weer genieten

even voorstellen

Kim Nieland-Rijkenberg

Getrouwd, moeder van twee jongens van 6 en 8 jaar
Maatschappelijk werkster, GGZ agoog, gezinspedagoog, coach, trainer, ondernemer en psychosociaal therapeut/ ACT therapeut i.o.

Gedurende mijn leven ben ik voornamelijk bezig geweest met “het ideaal beeld” na te streven. Ik probeerde altijd het beste uit mezelf te halen, geen fouten te maken, zoveel mogelijk studies te doorlopen, mijzelf hoger op te werken in mijn carrière en bovenal de beste moeder voor mijn kinderen te zijn. Dit perfecte plaatje nastreven, bleek een lijdensweg te zijn en ik kreeg een burn-out. Terwijl mijn hoofd overuren maakte, verloor ik de verbinding met de rest van mijn lichaam. Alle alarmsignalen van mijn lichaam en mijn gevoelens bleven onder de radar. Dit gebeurde niet alleen met nare negatieve gevoelens, maar ook met de emoties van blijdschap, geluk en plezier.

“Als je kwetsbaar bent, zien mensen ook je kracht. Als je louter kracht uitstraal, bouw je een muur om je heen” -Boeddha-

Middels therapie, coaching en verschillende literatuurstudies heb ik inzicht gekregen in wat onder dit perfectionisme verscholen ligt. Welke verwachtingen vanuit mijn omgeving ik geïnternaliseerd heb en nu die verschillende gedachten in mijn hoofd vormen. Dat ik mij hiervan kan losmaken en het een keuze is of ik hier gehoor aan wil geven. Wat mij hierin erg hielp is te achterhalen wat voor mij belangrijke waarden zijn. Hierdoor kan ik veel bewuster ruimte maken voor deze waarden. Want jeetje, wat was ik bezig met het uiterste uit mijzelf te halen en hierdoor verloren wat mij nou eigenlijk gelukkig en enthousiast maakt.
Daarbij hebben mindfulness oefeningen mij meer rust en bewustwording gebracht. Geen langdurige meditaties, maar door er gewoon te zijn, te zien, te voelen en te ervaren wat er om je heen en binnenin gebeurd. Zo kom ik uit mijn hoofd, in mijn lichaam en in het hier en nu. Daar zit de sleutel tot rust en genieten.

Maar goed, dan nog deze levenslessen integreren in het gezinsleven. Voor mij is het belangrijk om te erkennen dat het ouderschap zwaar is, er fouten gemaakt zullen worden en het hierin niet uitmaakt dat ik over veel pedagogische kennis en ervaring beschik. Mijn kinderen maken mij ontzettend kwetsbaar, ze houden mij een spiegel voor, zodat ik van ze kan leren. Zij laten zich hierbij niet in een keurslijf dwingen om het ideale kind te zijn en als ik er langer over nadenk wil ik dat ook helemaal niet. Zij hebben hun eigen willetje en karakter en het is aan mij om hier rekening mee te houden. Net zoals ik ook verwacht dat zij mijn behoeften respecteren. Dit is ook wat ik via Praktijk Refocus aan andere ouders wil meegeven; respecteren en accepteren van ieders behoeften en hier de ruimte voor geven binnen jouw gezin.

Deze persoonlijke ervaring en inzichten heb ik verweven met mijn werkervaring binnen de hulpverlening en doorlopen studies, en samengebracht in onze werkwijze bij Praktijk Refocus. Deze werkwijze heeft veel overlap met ACT (Acceptatie Commitment Therapie) en om dit nog meer met elkaar te kunnen integreren zijn wij gestart met de opleiding tot geregistreerd ACT therapeut/ psychosociaal therapeut. Ik ben niet eerder zo enthousiast geweest én heb mij nog nooit zo zeker gevoeld, over de uitvoering van mijn werk. Ik kan oprecht zeggen dat wij alleen doen waarin wij geloven.

“Alleen werken op een manier, waarin wij geloven!”

Voor meer informatie over mijn werkervaring en doorlopen studies kan je mijn SKJ registratie raadplegen (registratienummer 140000269) of mijn Linkedin profiel bekijken: Kim Nieland-Rijkenberg | LinkedIn

even voorstellen

Jolentha Selhorst

Getrouwd, moeder van een zoon (7) en dochter (2)
Maatschappelijk werkster, manager, leidinggevende, (leefstijl)coach, trainer, ondernemer en psychosociaal therapeut/ ACT therapeut i.o.

Refocus… Door de jaren heen heb ik mij laten meeslepen door de waan van het leven, gezin, werk, sporten, sociale contacten, feestjes en streven naar persoonlijke ontwikkeling. En dit alles moest met 200% inzet. Ik dacht altijd dat ik deed wat ik wilde want ik wilde namelijk op elk vlak de beste versie van mijzelf zijn.

Tot ik op een punt kwam dat alles wat ik deed voelde alsof… Ja wat voelde ik eigenlijk? Ik voelde eigenlijk niet zoveel, ik zat eigenlijk alleen maar in mijn hoofd. Ik dacht dat ik deed van mij werd verwacht dus dat was goed toch! Steeds meer ging het wringen en kwamen de vragen: wie ben ik eigenlijk? Wat voel ik? Wat zijn mijn waardes in het leven? Waar word ik echt blij van?

Na een zoektocht waarbij ik verschillende cursussen en trainingen heb gevolgd ben ik mezelf beter gaan leren kennen. En dit had ik nodig om dichterbij mijzelf te komen en weer te leren voelen en aan te sluiten bij wie ik ben en wat ik echt wil.

Tijdens mijn zoektocht kwam ik er ook achter dat hoe meer ik mijzelf leerde kennen en inzag wat mijn triggers zijn in bijvoorbeeld het contact met mijn kinderen of partner, hoe beter ik met stressvolle situaties om kan gaan. Ik leerde meer uit mijn hoofd te komen en mij meer te verbinden met het hier en nu. Vooral leren omgaan met die vele vaak strenge en negatieve gedachtes was ontzettend moeilijk, maar ontzettend helpend. De combinatie met actief bezig zijn met sport en juiste voeding maakt dat ik veel bewuster in het leven sta, meer luister naar mijn lichaam en echt kan genieten van de kleine en soms zo simpele dingen in het leven.

Dit alles met een nuchtere insteek die toch dominant blijft in mijn karakter. Juist met nuchterheid en humor maak je het voor jezelf en je omgeving een stuk gezelliger.

Door deze zoektocht heb ik veel nieuwe inzichten gekregen. Samen met mijn werkervaring en mijn doorlopen studies heb ik samen met Kim een unieke werkwijze ontwikkeld binnen Praktijk Refocus. Wij hebben zelf een zoektocht doorlopen naar meer rust en balans in ons leven. Hierdoor hebben wij een mooie verbinding gevonden met de praktijk en theorie. Wij willen een ieder met soortgelijke struggels van het soms zo hectische, drukke leven inzicht geven naar wat voor jou de kenwaardes zijn.

Ik kan oprecht zeggen dat wij alleen doen waarin wij geloven.

Voor meer informatie over mijn werkervaring en doorlopen studies kan je op mijn Linkedin profiel kijken: Jolentha Selhorst | LinkedIn